Logikkalenderen luke 23 – Forhastet generalisering

Lillejulaften åpner vi luke 23 og tar for oss forhastet generalisering. Dette skjer når vi antar at noe vi observerer i et lite utvalg, kan generaliseres til helheten. Tilfeldigheter kan gjøre at det lille utvalget får utslag som ikke er representative.

Denne feilslutningen kan fort ligne på en personlig anekdote. Hvis man tar utgangspunkt i en person som hevder «Både moren og faren min røyket 20 sigaretter daglig, så det kan jo ikke være så farlig», får det fort et preg av personlig anekdote. Det kan både anses som en personlig anekdote fordi man drar fastslår noe ut ifra egen opplevelse i stedet for valid statistikk. Men i vårt tilfelle er det like relevant å snakke om at 2 enkeltindivider neppe gir et godt grunnlag for en generalisering. Det finnes millioner av mennesker som røyker. Å anta at man kan generalisere helseproblemer de opplever basert på kun 2 enkeltindivider er helt klart en logisk feilslutning.

Et eksempel kan være en klasse på 30 elever. Du spør to av disse hva de mener om lærer A. En av de to elevene synes læreren er flott, den andre kan ikke fordra læreren. Du konkluderer derfor at halve klassen kan ikke fordra læreren. Altså vil du da fastslå at 15 av 30 elever ikke kan fordra læreren. Det kan imidlertid være slik at kun 1 av alle 30 elevene ikke kan fordra læreren. Utvalget var lite, men man traff tilfeldigvis på den ene som da skapte en veldig feil fordeling.  På samme måte kan man ha truffet på to som synes læreren er flott, og konkludert med at læreren er veldig godt likt. Så undersøker man alle 30 og finner ut at 20 av dem ikke kan fordra læreren. Igjen ble statistikken helt feil, fordi utvalget var så lite og tilfeldighetene fikk et veldig feil utslag.

Når man forsøker å generalisere noe, er det derfor viktig at man gjør det basert på nok datapunkter til at man unngår at tilfeldige avvik får for stor betydning. Jo flere datapunkt man måler, jo mer riktig vil helhetsbildet bli. Samtidig må man selvfølgelig huske at generaliseringer skaper en fare for å dømme enkeltindivider basert på en gruppe de tilhører. Dersom vedkommende er et av avvikene, kan en slik generalisering være veldig feil for dette enkeltindividet.

 

 

En kommentar om “Logikkalenderen luke 23 – Forhastet generalisering

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑