Logikkalenderen luke 10 – Komposisjon og divisjon

I dagens luke skal vi se på at egenskaper til deler og helheter ikke nødvendigvis er like. En kan starte forenklet og spørre hvorfor mennesker ikke er usynlige. Vi er jo tross alt satt sammen av små atomer som vi ikke kan se med det blotte øyet. I dette enkle eksemplet kan det være lett å se hvorfor delen og helheten ikke har samme egenskap, i andre tilfeller kan det være litt vanskeligere.

Kanskje den vanligste feilen som gjøres av denne typen, er når vi antar at egenskapen til et enkeltindivid innenfor en gruppe, er direkte overførbar til resten av gruppen. Eller motsatt at egenskapene til en gruppe er direkte overførbare til en enkeltperson i gruppen.

Et veldig hett tema for tiden er innvandring og da spesielt innvandrere som er muslimer. I denne artikkelen kan man lese diverse statistikk om hva muslimer i Norge mener om sharia og norsk lovgivning. De fleste tallene viser at et flertall respekterer norske lover og kun et fåtall ønsker at norsk lov skal tilpasses sharia. Dette sier altså noe om gruppen som helhet, men lite om enkeltindividet.

I denne litt eldre saken kan vi lese om Arfan Bhatti som ønsker sharia i Norge. Han er altså et enkeltindivid i den samme gruppen, muslimer, som står for en mening som ikke er overførbar til gruppen som helhet.

Feilen som da gjerne gjøres er når man antar at en hel gruppe (her muslimer) har den samme egenskapen som enkeltindividet (Bhatti). I dette tilfellet vil man da anta at alle muslimer ønsker sharia, selv om undersøkelsene viser noe annet. Dette blir da en feil i komposisjon. Tilsvarende kan man gjøre en feil i divisjon ved å anta at siden gruppen (muslimene) ikke ønsker sharia, så gjør heller ingen av individene (som Bhatti) det. Da kan man bli blind for de enkeltindividene som ønsker noe annet enn gruppen som helhet.

Generalisering (komposisjon) kan være nyttig når man skal se på større sammenhenger. Det gir imidlertid ikke fritak fra å analysere de avvikende enkelttilfellene. Man må imidlertid både passe på når man generaliserer, at man har et gyldig grunnlag for det. Det må altså skje basert på langt mer enn ett enkeltindivid i gruppen. På samme måte kan man ikke ta en generalisering av en gruppe som gjeldende for det enkeltindividet fra gruppen man står ovenfor.

 

 

 

En kommentar om “Logikkalenderen luke 10 – Komposisjon og divisjon

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑