Logikkalenderen luke 15 – Heve lista

Bak luke 15 finner vi de som hever lista for å sike at den aldri blir hoppet over. Dette ser vi gjerne hos de som ikke er særlig åpen for å endre mening om en sak. Møtt med et bedre argument, endrer de kravene for å sikre at det argumentet ikke når opp. På engelsk kalles dette gjerne «special pleading».

James Randi har i lang tid tilbyd mennesker som påstår at de har overnaturlige evner, å komme og vise frem disse under kontrollerte forhold. Han startet med en premie på 10.000,- dollar for den som greide å bevise slike evner, og premien har etter hvert økt til en million dollar. Til dags dato har ingen fått premien utbetalt.

Blant de som stilte opp på programmet hans var James Hydrick. Han påsto at han hadde lært seg å flytte ting med telekinese. Altså flytte ting med tankekraft. Som du kan se i videoen under bladde han i en åpen telefonkatalog. Da Randi laget kontrollerte forhold ved å legge pakkechips foran for å se om Hydrick blåste, ble det plutselig vanskelig for Hydrick å bruke sine krefter. Pakkechips var da plutselig en forstyrrelse for tankekraften hans. En kan da si at påstandene før og etter hevingen av lista var slik:
Før: Jeg kan flytte på gjenstander med tankekraft
Etter: Jeg kan flytte på gjenstander med tankekraft, så lenge ikke noe jeg definerer som forstyrrende, er tilstede.

Når Randi avslørte at dette nok ikke var tankekraft men heller at Hydrick blåste på sidene, ville forsøke med pakkechipsen ha bevist dette. Dermed var det viktig for Hydrick å heve listen for å ikke bli avslørt.

En kommentar om “Logikkalenderen luke 15 – Heve lista

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑