Logikkalenderen luke 14 – Appell til personlig vantro

Verden er vanskelig. Av og til kommer vi over ting som vi bare ikke forstår. Som vi skal se i dagens luke sier det imidlertid ikke noe om dette er sant eller ikke. Det engelske uttrykket «personal incredulity» oversettes kanskje best til personlig vantro. Kort oppsummert kan man da si at bare fordi noe er vanskelig å tro, betyr ikke at det er feil.

Du har kanskje lært en gang, at gjenstander kan ikke bevege seg raskere enn lysets hastighet. Så hvordan kan det da være at galakser beveger seg bort fra hverandre med en høyere hastighet enn lysets hastighet? Vel, rommet mellom dem, utvider seg med mer enn lysets hastighet. Begynner det å høres litt rart ut? Som at dette ikke kan stemme? Det er da personlig vantro kommer inn. Fordi noe er vanskelig å forstå, kanskje umulig å forstå, så oppfatter vi det som at det ikke kan stemme. Det er vanskelig å skulle bare akseptere det. Men hvor vanskelig det er å forstå, sier ingenting om hvor sant det er. I denne videoen kan du se en liten forklaring på dette fenomenet:

Denne tankefeilen fikk vi et merkelig eksempel på en tid tilbake, da Bill O’Reilly inviterte David Silverman til sitt program The O’Reilly Factor for å snakke om religion. David Silverman er leder for American Atheists, og var der for å snakke om skilt som var satt opp i forkant av julen 2010. Ca 1:54 ut i videoen under kan vi høre O’Reilly si «Tide goes in, tide goes out, never a miscommunication. You can’t explain that». Selv om det vill vært lett for Silverman å forklare hvorfor dette skjer velger han å si at det ikke er av betydning fordi det ikke er et bevis for, etter hans ord, en usynlig mann i himmelen. Han identifiserer altså tankefeilen i stedet for å forsøke å argumentere imot feiloppfatningen hos O’Reilly. (Videoen er forøvrig også full av personangrep)

Det er mye i verden eksperter har funnet ut av, som kan være vanskelig å forstå. Dette betyr ikke at ekspertene tar feil. Det er ikke alltid slik at fordi det høres for utrolig ut til å være sant, så er det ikke det.

En kommentar om “Logikkalenderen luke 14 – Appell til personlig vantro

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑