Logikkalenderen luke 21 – Tvetydighet

Bak dagens luke finner vi tvetydighet, gjerne da i språket man bruker. Ord og uttrykk som kan oppfattes som flere ting brukes bevisst for å forvirre eller lure. Min personlig favoritt er ordet forfordelt. Om en gruppe er forfordelt, har de en fordel eller en ulempe i forhold til resten?

I denne artikkelen kan vi lese om Frolands ordfører, som mener at partifellene hans er forfordelt. Leser man videre, er det liten tvil i akkurat dette tilfellet om at han mener partifellene i Mandal har fått en fordel, ikke en ulempe. I andre tilfeller trenger det ikke å være så klart.

Ordet forfordele er et eksempel på hva som skjer når ord blir brukt med forskjellig betydning. Opprinnelig var det definert i ordboken som å være en noen som har fått mindre enn de har rett på ved fordeling. Etterhvert har man lagt til en ny betydning:

«nå mer og mer vanlig: gi en mer enn det en har krav på; favorisere makthaverne kritiseres for å forfordele sine egne»

Ordet kan altså bety begge deler, både å ha fått for lite, eller for mye. Politikere kan dermed bruke dette ordet bevisst for å formidle et annet budskap enn det de egentlig har. Dersom en politiker blir spurt hva han synes om en gitt gruppe og sier at «de har blitt forfordelt alt for lenge nå», kan dette fremstå som en politiker som har sympati med gruppen. Men skulle han senere bli kritisert for å ikke ha økt deres andel, er det bare å vise til sitatet sitt om at disse har vært forfordelt, altså fått mer enn sin andel.

Nå er det ikke mange ord som betyr to motstående ting. Det er likevel fullt mulig å bruke tvetydig språk for å pakke inn budskapet sitt slik at det kan oppfattes forskjellig avhengig av hvem som leser/hører det.

Møter man slik tvetydighet er det viktig å stille spørsmål der tvetydigheten fjernes. I dette eksempelet kan man f.eks. møte det slik:

«De har blitt forfordelt alt for lenge nå»
«Så du mener at de har fått for lite, og skal få mer i fremtiden?»

Alternativt kan man bare spørre hva han legger i ordet forfordelt. «Forfordelt som i at de har fått for lite?»

Oppklarende spørsmål er det beste våpen mot tvetydige svar.

 

En kommentar om “Logikkalenderen luke 21 – Tvetydighet

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑